Tertúlia d'Història

Tot Història Associació Cultural

Novecento – Bernardo Bertolucci

 

L’acció comença a finals de gener del 1901, quan un dels protagonistes anuncia la mort de Giuseppe Verdi (mort el 27 de gener de 1901) als crits de Verd, lé mort (en dialecte Emilià-romanyès). La pel·lícula explica les vides paral·leles de dos nois nascuts el mateix dia en una gran propietat rural de l’Emília-Romanya, a Itàlia al començament del Segle XX, l’un, Alfredo, és el fill del propietari, l’altre, Olmo, el fill d’un parcer. La història d’Itàlia desfila, la Primera Guerra Mundial, les reivindicacions socials, la pujada del feixisme, l’acció dels esquadristes i la guerra exacerben els destins. El relat acaba amb la caiguda dels feixistes.

El projecte d’epopeia italiana donava voltes al cap de Bertolucci des de feia molt de temps. Gràcies a l’èxit del L’últim tango a París, aconsegueix trobar el pressupost de 9 milions de dòlars (enorme per a l’època) amb tres productors diferents.

Aquest pressupost va ser suficient, però, per reunir un casting prestigiós (De Niro, Depardieu, Lancaster, Hayden) i reconstituir l’ambient d’Itàlia del començament del segle. El casting imposarà que la pel·lícula es rodés en diverses llengües. Al final en va sortir una pel·lícula de més de 5 hores.

En aquesta pel·lícula, Bertolucci comunica les seves pròpies conviccions d’esquerra a través de la història d’Itàlia de la primera meitat del segle i l’oposició entre els pagesos comunistes i els seus amos feixistes. Aquest missatge subjacent només s’enuncia clarament en l’epíleg, teatral, que trenca amb la línia realista de la resta de la pel·lícula adreçada directament a l’espectador”. Text Viquipèdia

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on 26 Abril 2013 by in Arxiu - Filmoteca Social i Històrica, Història Contemporànea, Segle XX.
%d bloggers like this: