Tertúlia d'Història

Tot Història Associació Cultural

Francesc Ferrer i Guardia, La Escuela Moderna

Grup d’alumnes de L’Escola Moderna – imatge en el web de la Fundació Ferrer i Guàrdia

Accés al llibre en el web de la  Biblioteca Saavedra Fajardo

Accés al Llibre en PDF: Francisco Ferrer y Guardia, La Escuela Moderna

“Francesc Ferrer i Guàrdia és un personatge estrany. Sí, estrany: un home que, sense formació pedagògica prèvia, sense haver tingut accés a cap sistema d’ensenyament reglat després dels dotze anys, va comprometre la seva vida amb un ideal d’emancipació dels éssers humans, i per això, va morir, víctima dels odis que contra el seu projecte van generar-se entre les oligarquies que, a l’Espanya del començament del segle XX, tenien prou clar que els seus privilegis socials depenien d’impedir, entre altres qüestions, el desvetllament d’una consciència lliure, crítica i racionalista entre la ciutadania. I sabien molt bé que això començava per l’educació dels infants.

El projecte fonamental de la seva vida és l’Escola Moderna, oberta a Barcelona, al carrer Bailèn, al número 56, a partir de 1901. S’hi portarà a terme un ensenyament inspirat en el lliurepensament, practicant la coeducació -de sexes i de classes socials-, insistint en la necessitat de la higiene personal i social, rebutjant els exàmens i tot sistema de premis i càstigs, obrint l’escola a les dinàmiques de la vida social i laboral, i organitzant activitats de descoberta del medi natural. Els nens i nenes tindran una insòlita llibertat, faran jocs i exercicis a l’aire lliure, i un dels eixos de l’aprenentatge el constituiran les seves pròpies redaccions i comentaris d’aquestes vivències. Un trencament veritablement revolucionari amb els mètodes tradicionals.

S’hi organitzaran conferències dominicals, enteses com una extensió educativa per a les famílies, comptant amb el suport i la intervenció de personatges com Odón de Buen o Santiago Ramón y Cajal, d’un prestigi científic universal.

La sensibilitat pedagògica es vincularà amb l’ideal d’emancipació del gènere humà, propi dels corrents llibertaris envers els quals anirà derivant el compromís polític de Ferrer i Guàrdia. Serà un exemple rotund de l’estreta relació que el pensament anarquista mantindrà amb l’horitzó d’un ensenyament renovat, considerat com a via fonamental per accedir a l’alliberament de l’individu de qualsevol sotmetiment”. Text en el web de la Fundació Ferrer i Guàrdia

Accés al llibre en el web de la  Biblioteca Saavedra Fajardo

Accés al Llibre en PDF: Francisco Ferrer y Guardia, La Escuela Moderna

Anuncis

One comment on “Francesc Ferrer i Guardia, La Escuela Moderna

  1. Hey, killer job on that one you guys!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: