Tertúlia d'Història

Tot Història Associació Cultural

Més democràcia i història construïda democràticament

http://acampadabcn.wordpress.com/

Amb motiu de les acampades i concentracions d’arreu de Catalunya i de l’estat espanyol, algunes persones de la tertúlia  volem fer aportacions a aquesta primavera democràtica., si envieu posts al mail de la tertúlia els anirem penjant tertuliahistoria@gmail.com. Les aportacions són a títol individual però qui vulgui es pot sumar a elles o criticar-les raonadament i poden ser de qualsevol temàtica però destinades a millorar el món.

 —————————————————————————————————————————

Per una història asamblearia

El coneixement, divulgació, ensenyament i recerca d’ història en un país és també un símptoma del seu nivell de democràcia. En una dictadura la utilització i manipulació de la història és molt més descarada que per exemple en les actuals democràcies, però encara així la història continua patint una greu  manipulació per interessos partidistes, econòmics, i dels governs. Les interpretacions històriques estan sotmeses aquests interessos, legitimats des de les universitats. La interpretació històrica sovint l’ha fet una persona, o un grup reduït de persones que porten temps estudiant la temàtica, persones ubicades en el món universitari que tenen molt de temps per fer la recerca, però més enllà d’aquest reduït cercle, no validen els seus resultats amb la resta de la gent.

 Hi ha un altre tipus de recerca possible, que va més enllà dels suposats experts i que discuteix els resultats amb el màxim de persones perquè facin aportacions. Perquè tots i totes tenim una intel·ligència cultural i una experiència viscuda i podem parlar, discutir i fer aportacions sobre un text, una recerca, etc, sense necessitat de ser experts, sempre que ho fem d’una manera argumentada i amb sentit comú.

 Fa falta una història activa, comunicativa i crítica, on les interpretacions es construeixen compartint el coneixement, i una prova és la tertúlia d’història del grup 99 i els cine fòrums de l’Associació Cultural Tot Història, on al posar una lectura o/i film en comú veiem les virtuts i les mancances d’una recerca, assaig històric i/o pel·licula.

 La recerca i el coneixement han de ser més oberts, les persones que hem estudiat història quan acabem la carrera ens donen un titulin i adéu, i s’obvia el potencial de totes aquelles persones que voldrien seguir col·laborant. I hi ha gent que no ha estudiat història o res, perquè no ha tingut oportunitat o/i per qualsevol causa, i que té moltes coses a aportar. A la carrera l’avaluació es basa més en criteris memorístics que interpretatius i crítics, excepte en comptades excepcions, i pots haver memoritzat batalles, fets i persones i treure matrícula d’honor sense haver comprés res.

 Cal construir un nou coneixement històric més democràtic, participatiu, i actiu, per no tenir que repetir el lament  del gran historiador francès March Bloch a l’any 1941, davant la victòria dels nazis i dels que va ser una víctima directe per ser jueu i participar en la resistència:

 No ens vam atrevir a ser, a la plaça pública, la veu que crida en el desert, però que almenys, sigui quin sigui el seu final, sempre tindrà el consol d’haver parlat. Vam preferir quedar-nos reclosos a la tranquil·litat timorata dels nostres tallers. (La estranya derrota)

 Més democràcia i història construïda democràticament

El tertulià Zero

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on 20 Mai 2011 by in Democràcia i Història.
%d bloggers like this: