Tertúlia d'Història

Tot Història Associació Cultural

Congrés d’Història de Barcelona

Barcelona compta amb una llarga tradició historiogràfica, vinculada en origen al desenvolupament de les seves institucions municipals a la Baixa Edat Mitjana i atiada i modificada en els segles moderns per la vitalitat urbana i les seves tendències expansives. L’objectiu del Congrés és recuperar la ciutat de Barcelona com a objecte històric diferenciat i contribuir a teixir vincles positius entre els diversos especialistes que n’han fet un centre d’atenció principal en les seves recerques. Es tracta, d’una banda, de revisar el fil principal dels discursos històrics sobre la ciutat i la seva influència social i política, i, de l’altra, d’examinar les tendències de la investigació contemporània. Hi serà presentat un conjunt de comunicacions relacionades amb l’escriptura de la història i amb el balanç crític de la historiografia, agrupades en cinc àrees: Escriptures, Figuracions, Episodis, Espai i Gent.

 

Les sessions de treball s’estructuraran a l’entorn d’una seqüència de vuit ponències que aborden alguns dels moments més significatius en la producció, la reelaboració i l’ús públic d’una historiografia pròpiament barcelonina:

 

Literatura historiogràfica i retòrica del poder a la Barcelona del Quatrecents Pol Serrahima i Bàlius (Universitat de Lleida)

La ciutat dels sants: Barcelona i la historiografia de la Contrareforma Xavier Torres Sans (Universitat de Girona).

Les guies de Barcelona al segle XIX: la construcció d’una historiografia particular Carmen Rodríguez Pedret (Universitat Politècnica de Catalunya)

La imatge històrica de Barcelona en l’obra literària d’Antoni de Bofarull Magí Sunyer Molné (Universitat Rovira i Virgili)

Barcelona, urbs republicana Àngel Duarte i Montserrat (Universitat de Girona)

El Consell de Cent i la reivindicació de l’autogovern de Barcelona Ferran Armengol i Ferrer (Universitat Pompeu Fabra)

Investigadors i divulgadors. Història i Anècdota, 1939-1975. Una visió crítica Jaume Fabre (historiador i periodista)

Aportació a la historiografia de Barcelona des dels arxius i centres d’estudis locals, 1975-2010 Mercè Tatjer Mir (Universitat de Barcelona)

El Congrés se celebrarà els dies 30 de noviembre i 1 de desembre de 2011 a la Sala d’Actes Agustí Duran i Sanpere de l’Arxiu Històric de la Ciutat, en sessions de matí i tarda. La tercera circular, amb el programa definitiu, serà publicada el proper mes de setembre. El procés d’inscripció començarà el dia 3 d’octubre.

Febrer de 2011

Més informació:

http://www.bcn.es/arxiu/arxiuhistoric/


Primera Circular

Segona Circular

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on 4 Abril 2011 by in Història de Barcelona, Histo - Activitats.
%d bloggers like this: