Tertúlia d'Història

Tot Història Associació Cultural

“Aspectes i Personatges de Barcelona 1964″

Fa un temps el bloc Barcelona Antiga, llocs costums i tradicions reproduïa aquest excel·lent documental de Carles Barba i Masagué, on es fa una irònica crítica a la societat de l’època i amb un profund interès per ressaltar les desigualtats socials. És una petita joia, digna de ser més coneguda, i que en un cinefòrum donaria molt pel debat. Mostra la Barcelona de fa 47 anys, però de la que nostre ciutat és hereva, i si ens posem a pensar potser no ha canviat tant. Aquesta pel·lícula està rodada al 1964, tres anys després obria a Barcelona la discoteca Boccacio, per iniciativa del recent desaparegut Oriol Regàs, una ciutat que és divertia i  a la vegada que era capaç de conviure amb les barraques del Somorrostro. No entro a valorar la divisió entre diversió i pobresa perquè seria massa demagògic, i de vegades els desfavorits són els que més saben de divertir-se per pal·liar la seva situació. Potser el problema està a la definició de “Gauche Divine” que va donar Joan de Segarra d’aquells que es divertien en aquest mític local, o alguns dels que anaven a Tuset Street que si que surt al documental. Per què d’esquerra, potser era a l’esquerra de la barra del local, entre debats marxistes una mica passats de voltes.

Per complementar el documental, recomano la lectura de La guia secreta de Barcelona (1974),  de Josep Maria Carandell, que encara és pot trobar en alguna llibreria de vell, són 10 anys després de la pel·lícula de Carles Barba i algunes coses havien canviat i d’altres seguien igual, encara quedava un any per la mort de Franco, i uns anyets perquè la Barcelona pijo-progre es fes amb el poder, sí és que els seus papas no el tenim ja en aquells moments.

 Per cert els del grup Turisme Tàctic tenen una guia secreta online inspirada amb la del Carandell, estic casi segur que si ara aquest edites una nova guia com aquella sortiria la tertúlia d’història i els seus “enigmàtics participants” que també pateixen tantes humanes contradiccions com els del Bocaccio, però amb la cartera menys plena, i divertint-se entre baretos  del Carmel al gòtic i la Barceloneta, i sempre mirant allò de trobar el bo, bonic i barato.

Gregor Siles

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on 18 Març 2011 by in Arxiu - Filmoteca Social i Històrica, Barcelona, Història de Barcelona.
%d bloggers like this: